torstai 17. syyskuuta 2015

HIGH SCHOOL

Huh kun aika lentää, huomenna on jo perjantai ja lauantaina oon ollu täällä kuukauden, wou. Koulua on takana kolme viikkoa ja aattelin tulla kertomaan teille vähän enemmän siitä, millasta amerikkalainen koulu ja arki yleensäkkin on.


Mun koulupäivä on jokapäivä samanlainen: A-period eli aamutreenit ennen kun koulu varsinaisesti alkaa, sen jälkeen reading period, eli luetaan vaan kirjaa yhen oppitunnin ajan, period 1. College algebra eli matikkaa vaan 2. Taas treenit 3. Civics, jos joku osaa suomentaa niin kymmenen pstettä ja papukaijamerkki, jotain yhteiskuntaopin ja historian välillä kuitenkin. 4. US History (joka on mulle vaikeen sanaston takia vähän haastava) 4th periodin jälkeen on ruoka joka ei muuten oo niin epäterveellistä kun luulette! Se saattais esimerkiks olla Yks siivu pizzaa, ISO salaatti, babyporkkanoita, ananaksia ja ruokajuomaksi maito tai kaakao. 
Ruuan jälkeen 5th period: Spanish1, eli "alkeis"espanjaa. Alotettiin siis lauseista tyyliin "un colegio on toisen asteen koulu". En vieläkään kolmen viikon jälkeen osaa ees esitellä itteeni. Suurin osa tossaki ryhmässä tulee espanjaa kotona puhuvista perheistä niin se on niille tosi helppoa. En hirveesti tykkää tästä tunnista mutta oon aina halunnut osata Espanjaa joten siellä nyt sitten ollaan. Päivän viimenen oppitunti mulla on English12. Mun on pakko ylpeillä tännekkin: tehtiin englannin tunnilla sellanen kielitaso-testi ja sain 50/56, mikä oli siis parempi kun monilla jotka teki sen testin ihan äidinkielellään. Koulun jälkeen mulla on joka päivä keskiviikkoa lukuunottamatta treenit. Okei perjantaisin vaan jos on kotiottelu, eli ei aina, mutta anyway oon ihan poikki tosta treenimäärästä ja näytän vähintään jonkun nyrkkeilysäkiltä kun hakkaan itteni ihan mustelmilla mun lipulla.

Pienen alkushokin mussa aiheutti näiden kuri. Suomen lukiossa on niin tottunut siihen että on ite vastuussa itestään, koulutöistään jne. mutta ei täällä, ei tosiaankaan!
- Kampusalueelta ei saa poistua koko päivänä
- Suomessa voi jättää menemättä tunnille jos väsyttää, mutta älä tee niin jenkeissä! Poliisi tulee kuulemma hakemaan kotiovelta.
- Puhelinta ei saa käyttää ollenkaan 8.15-15.15 (ei ees välitunneilla tai ruokailussa) mikä on mulle tosi hankalaa koska Suomessa käytän puhelinta tosi paljon myös opiskeluun. Tai siis jos en tiedä jotain ni senku vaan googlaan ja täällä ollessa helpottais kovasti ees google kääntäjä mutta en mä kehtaa pyytää mitään erityisoikeuksia. Tästä syystä en viitti myöskään ottaa koulusta kuvia tähän postaukseen.
- Dress Code: ei spagettiolkaimia, alusvaatteet/olkaimet ei saa näkyä ollenkaan, topin olkaimet pitää olla kahen sormen levyset, shortsien pitää yltää sormenpäihin, kun kädet on suorana sivuilla. Tulee vähän sellanen olo et nää kohtelee mua kun pikkulasta, kun mä en oo koskaan ees tienny että rintsikan olkaimen näkyminen ei oo hyväksyttävää. :D
- Kotiläksyt kerätään joka päivä pois ja jos ei oo tehtynä niin se laskee keskiarvoa. Niitä myös tulee ihan järkyttävä määrä. Esim 40 matikan tehtävää on vielä ihan normaali ja siihen päälle kaikki muut aineet.Multa kysytään paljon, että onko koulu täällä niinkun leffoissa. Joo ja ei, Käytävät on kaikki ulkona ja punaset metallilokerot on niiden varsilla. Eilen oli lunchilla musiikkia ja koska oli joku klubien esittelypäivä niin kampuksen keskellä oli pöytiä joissa niitä esiteltiin. School spirit on vahva ja perjantaisin kaikki pukeutuu koulun väreihin eli punaseen ja valkoseen. Jos perjantaina on peli kotikentällä niin ihmiset käy kotona ja palaa vapaa-ajallaan kouluun katsomaan. Täällä ei kuitenkaan oo ryhmitytty niinkun mean girlsin kaavio antaa ymmärtää haha. Enemmän Suomessa mun mielestä tehään tota. Täällä kaikki on ystävällisiä toisilleen vaikka olis ihan eri "ryhmästä". ja muutenkin ihmiset ei oo yhtään niin pinnallisia. Monet kyllä panostaa vaatteisiin ja meikkiin, mutta se on silti jotenki rennompaa täällä. 

Tässä vielä mun asu kotipelien pre-game osuuteen. Huomenna saan taas vetästä sen niskaan kun tigersit kohtaa Carlsbadin koulun täällä Imperialissa. 

Ylipäätään mulla menee ihan älyttömän hyvin, täälläpäin ihmiset on tosi kivoja! Kaikki on musta kiinnostuneita, enkä oo nähny oikeestaa yhtää vaivaa et saisin kavereita, kun ne tulee ite juttelemaan. Tää perhe on myös ihanin mitä oisin voinu koskaan toivoa ja tullaan niin hyvin toimeen. Toivottavasti myös jatkuu niin, koska mä alan oikeesti viihtymään täällä! Kuukauden jälkeen osaan jo sanoa meiän taloa kodiksi.

2 kommenttia:

  1. Tosi kiva ja mielenkiintonen postaus! Missä päin Kaliforniaa muuten asut siellä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Imperial. Ihan etelässä, lähellä Meksikon rajaa. :)

      Poista